Safina fanclub
Image default
Hobby en vrije tijd

Beginnersgids voor het smeden van een Japans Katana zwaard: compleet stappenplan

Er wordt niet geruzied over de schoonheid en de verering van een handgemaakte Katana. Hun elegante en specifieke ontwerp is overgoten in films en literatuur. Berucht om de mogelijkheid om een vijand in één klap neer te halen, zijn de Katana zwaarden een van de meest gewilde historische wapens ter wereld. Katana’s, ook wel samoerai-zwaarden genoemd, worden traditioneel met de hand gemaakt.

Traditionele manier van smeden in Japan

Japanse smidsmeden maakten met fijne precisie metaal in een hete smederij om gevechtsklare zwaarden te maken. Katana-liefhebbers hebben het eeuwenoude smidsproces in stand gehouden tegen de achtergrond van de technologische vooruitgang in de metallurgie. Het maken van deze zwaarden is niet eenvoudig, maar met een beetje begeleiding kan elke beginnende ambachtsman een eigen Katana maken.

Laten we snel beginnen, stap 1:

Als je je smederij hebt voorbereid, neem dan een lang stuk staal en verwarm het. Als je net begint, wil je beginnen met een tanto maatstaafje van AISI 1050 staal. Dit zal een Katana van messengrootte opleveren. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je een gebruikelijke Katana proberen. Nog niet alle apparatuur bij de hand? Kijk hier voor een compleet aanbod met smeed producten!

Stap 2

Verwarm je staaf staal tot hij oranje en rood gloeit. De warmte zal het staal zacht genoeg maken om het neer te slaan. Overkoken van je metalen staaf kan je werk verpesten. U weet dat het te heet wordt als de bar geel of wit brandt. Als je vonken ziet, zijn dat stukjes staal die worden weggebrand.

Stap 3

Maak uw stuk metaal plat door het aan één kant te hameren. Vervolgens zul je de punt van je Katana willen maken. Om dit te doen, verwarm je de kant van de staaf waar je de punt wilt hebben. Als het eenmaal grondig is opgewarmd in de smederij, hamer je een diagonaal stuk af.

De diagonaal moet een puntige punt vormen op je stalen staaf. Neem daarna de stang en leg deze op de rand met de punt in de richting van het plafond. Hamer de punt naar beneden tot hij stevig op de ruggengraat van de stang staat. Hierdoor ontstaat een scherpe rand en wordt de nerf van het staal gericht. Ga door met het platdrukken van het blad aan beide zijden tot het metaal dun wordt.

Stap 4

Tegenover de punt staat de kling. De Katana tang is de onderkant van het lemmet dat is gevormd met een houdgreep. Een samoerai-zwaardstang moet een derde van het hele lemmet zijn. Creëer je tang door het uiteinde van je zwaard aan beide kanten naar beneden te vijlen. Je zult de onderkant willen vijlen tot het een vorm heeft die lijkt op een “V”. Je wilt niet dat de bodem een scherpe punt heeft, maar gewoon een vorm die gemakkelijk te modelleren is om een greep te krijgen is voldoende.

Na het vijlen van uw tang, dompel uw lemmet onder in vermiculiet voor acht uur. Vermiculiet is een zaagstofachtig materiaal dat populair is onder smeden voor het koelen van metaal. De naam komt van het uiterlijk van het materiaal dat op vermicellipasta lijkt. Zodra uw mes met succes is afgekoeld, kunt u beginnen met het coaten van uw Katana met klei. De klei die gebruikt wordt om samoerai-zwaarden te coaten is een mengsel van rode aardewerkklei, natriumhydroxide en wat water.

 

Dit wordt vermalen en geschilderd op vijftig procent van het bladoppervlak. Breng een laag van niet meer dan twee millimeter aan en zorg ervoor dat er geen luchtbellen of deuken in de klei komen. Eenmaal gecoat, verwarm je het blad tot het zwaard een lage rode gloed heeft. Zorg ervoor dat je de Katana niet oververhit raakt bij deze stap. Als je moeite hebt om de rode gloed te zien, dim dan de lichten of gebruik een donkere emmer.

Door de kleilaag kan het lemmet op twee verschillende snelheden verder worden afgekoeld. Het onbeklede deel zal sneller afkoelen waardoor het moeilijker wordt. Het proces wordt martensiet genoemd en gebeurt wanneer staal, dat gemaakt is van ijzer en koolstof, snel van temperatuur verandert. Martensiet is hoe Katana’s hun curve krijgen. Herhaal het proces om een nog gemenere curve op je zwaard te krijgen.

Gebruik een hard stuk materiaal om de overgebleven klei af te schrapen. Als dat klaar is, moet je je handgemaakte Katana polijsten. Het is bekend dat traditionele Japanse zwaardmakende leerlingen tot tien jaar trainen voordat ze echt samoerai-zwaarden kunnen polijsten. Het rituele proces omvat speciale Japanse stenen die variëren in korreligheid. Met water gebruikt men deze stenen tegen het lemmet om het te reinigen van onvolkomenheden. Beginnend met de minst korrelige stenen en werkend tot aan de korreligheid, kan het Japanse Katana polijsten terugbrekend werk zijn. Hoewel, niets dat iets waard is, was gemakkelijk. Begin uw handgemaakte zwaard collectie door het creëren van uw eigen Japanse samoerai zwaard.

http://123smeden.nl