Safina fanclub
Image default
Bedrijven

Importeren uit China?

Als je voor het eerst een online bestelling plaatst in China of Azië, zul je meestal onvermijdelijk struikelen over het onderwerp “invoerrechten”. Welke kosten kunnen ontstaan? Tot welk bedrag hoef ik geen douane of belastingen te betalen? Moet ik mijn bestellingen voorregistreren? Er zijn verschillende mogelijke opties met betrekking tot het onderwerp “douane en belastingen” voor bestellingen uit China of Hongkong en andere Aziatische landen naar Nederland, die allemaal betrekking hebben op de waarde van de goederen.


Communicatie met Chinese bedrijven

Maar invoersrechten zijn niet de enige drempels waar je over kunt struikelen bij het importeren van goederen uit China. Communicatie is ook een groot struikel blok. Het is lastig om een vertrouwlijke zaken relatie op te bouwen als je niet helder met elkaar kunt communiceren. Veel Chinese bedrijven lijken op het eerste gezicht goed Engels te kunnen maar in de praktijk is er vaak alsnog veel miscommunicatie.

Dit komt ook omdat er toch een hoop cultuur verschillen zijn tussen de Nederlandse en Chinese cultuur. Dit alles draagt bij aan de uitdaging van het opbouwen van een goede zakenrelatie. Er zijn gelukkig ook bedrijven die je hierbij kunnen helpen. CoolenChina.com is een bedrijf dat je helpt met productie en import vanuit China.

Retour sturen naar China?

Als je dacht dat je altijd gratis bestellingen uit China kunt retourneren, dan ben je niet voldoende of zelfs verkeerd geïnformeerd. Dit geldt zeker NIET voor alle bestellingen.  Bij de bestellingen maakt het een groot verschil of de verkoop en de verzending rechtstreeks via het bedrijf gaat waarmee je contact hebt.  Voor bestellingen bij een andere verkoper gelden de regels van de verkoper en je moet deze altijd lezen VOORDAT je bestelt als je achteraf niet voor vervelende verrassingen wilt komen te staan.

Het is daarom verstandig om dit van te voren kort te sluiten met de verkoper. Probeer er achter te komen waar de verkoper zich bevindt en wat hun retour beleid is. Voor veel verkopers uit het buitenland (bijv. China) moet je meestal zelf de kosten voor de retourzending betalen als het artikel je niet bevalt. En de verzendkosten naar China, dat is totaal duur, vaak duurder dan de goederen..

Het kan goed zijn dat sommige verkopers uit China dit bewust aantrekken en hopen dat veel klanten de kleine lettertjes NIET lezen en de zogenaamd goedkope goederen uit China bestellen. En dan, wanneer de klanten merken dat de goederen inferieur zijn, onthouden ze zich van het retourneren ervan, omdat het niet de moeite waard is vanwege de hoge retourtransportkosten.

Gemakkelijk geld voor de Chinese handelaren. Maar dit betekend zeker niet dat je productie in China moet afzeggen. Er zijn wel degelijk veel goede en eerlijke bedrijven te vinden in China waarmee je zaken kunt doen.