Safina fanclub
Image default
Financieel

Maakt het winnen van de loterij je gelukkig?

 

De meesten van ons hebben wel eens gedroomd over het winnen van een grote prijs in de loterij, ik in ieder geval wel. Deze droom kwam uit voor een Franse ticket-houder, die de record jackpot van184 miljoen euro won met EuroMillions online spelen.

Een plotseling inkomen van de lotterij

184 miljoen zou ongetwijfeld levensveranderend zijn. Maar wat weten we eigenlijk over de effecten van loterijwinsten op ons leven? Maakt het winnen van de jackpot ons gelukkig, nu of in de toekomst?

Ik heb mijn hele carrière onderzoek gedaan naar hoe ons geluk en welzijn kan worden beïnvloed door levensveranderingen, beslissingen en geluk – inclusief de loterij. Dit is wat ik heb geleerd over hoe het winnen van de loterij het leven van mensen mogelijk kan veranderen.

Het winnen van een bescheiden geldbedrag in de loterij heeft een effect op wie we zijn, hoe we ons geld uitgeven en wat we met ons leven willen doen. In verschillende studies hebben mijn collega’s en ik vastgesteld dat het winnen van minstens 500 pond in de Nationale Loterij mensen aanzienlijk rechtser en minder egalitair maakt, meer geneigd om over te schakelen op een particuliere ziektekostenverzekering en om zelfstandige te worden.

Het bewijs voor de vraag of het winnen van de loterij gelukkig maakt, is enigszins gemengd. Aan de hand van een Britse steekproef van meer dan 16.000 loterijwinnaars met een gemiddelde winst van enkele duizenden ponden rapporteerden de economen Andrew Oswald en Jonathan Gardner, en later de economen Benedicte Apouey en Andrew Clark, grote en positieve effecten van rijkdom op de geestelijke gezondheid van de winnaars, die twee jaar na de winst optraden.

In een recenter onderzoek naar de Nederlandse Postcodeloterij, waarbij de nadruk lag op een grotere loterijwinst van 22.500 euro maar met een kleinere steekproef van winnaars (223 personen) dan in het Britse onderzoek, werd echter weinig bewijs gevonden dat loterijwinsten het geluk van mensen op een statistisch significante manier beïnvloeden.

Wie speelt er mee in de loterij?

De kans om de loterij te winnen is bijzonder klein, maar dat weerhoudt mensen er niet van om mee te spelen. Gemiddeld geven Amerikaanse volwassenen ongeveer 313 euro per jaar uit aan loten. Toen in Texas een staatsloterij werd ingevoerd, steeg het lokale aantal volwassenen dat gokte (wat een loterij technisch gezien is) met 40%.

In bepaalde staten komt het grootste deel van de inkomsten uit de loterij van een klein percentage van de spelers. Een studie in Minnesota stelde bijvoorbeeld vast dat 20% van de loterijspelers goed was voor 71% van de loterij-inkomsten, en in Pennsylvania was 29% van de spelers goed voor 79% van de inkomsten, volgens de meest recente statistieken van de North American Association of State and Provincial Lotteries.

En wat dan nog?

De loterij is gewoon een van die leuke dingen die we doen om rijk te worden, toch? Voor sommige mensen is dat waar, maar voor anderen – vaak degenen die het minste geld te besteden hebben – kan het meespelen voor deze jackpots een serieuze inkomenstrekker zijn. Een overweldigend aantal deelnemers aan de loterij lijkt zich in de lagere economische klassen te bevinden, zo blijkt uit de statistieken. Hier kan je een goede loterij vinden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat consumenten- en financiële goeroes zeggen dat de loterij in feite een extra belasting is voor de armen.