Safina fanclub
Image default
Gezondheid

De absolute beginnersgids voor epsomzoutbaden

 

Het is niet overdreven om te zeggen dat zout een soort wondermiddel is. Of het nu op ons eten wordt gestrooid om smaak te geven of wordt gebruikt om wegen te strooien bij ijzel, het heeft een miljoen verschillende toepassingen. Maar wist je dat bepaalde soorten zout ook gezondheidsvoordelen hebben? Een voorbeeld daarvan is het Epsomzout, dat vaak wordt gebruikt in zoutbaden en waarvan wordt gezegd dat het veel voordelen biedt.

Maar kunnen zoutbaden je echt helpen en zijn ze het proberen waard? Dat is precies wat we zullen uitzoeken in deze beginnersgids voor zoutbaden.

Wat is Epsom zout precies?

Epsomzout is ook bekend onder zijn wetenschappelijke naam, magnesiumsulfaat, en het is een van de oudste traditionele remedies die er bestaan. Epsomzout wordt zelfs zo algemeen beschouwd als heilzaam voor de gezondheid dat het is opgenomen op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Als dat niet genoeg bewijs is dat Epsom zout echt een geneeskrachtige werking heeft, dan weten we niet wat wel! Hoewel het zout wereldwijd wordt gebruikt, is het interessant genoeg genoemd naar de stad Epsom in Surrey, Engeland, vanwege een bittere zoutbron daar die het mineraal produceert.

De voordelen van zoutbaden

Voordat je tafelzout gaat halen, moet je bedenken dat de geneeskrachtige werking die we hieronder bespreken, beperkt is tot Epsomzout. Hoewel klassiek keukenzout een aantal medicinale toepassingen heeft, is het niet te vergelijken met Epsomzout. Hier zijn de belangrijkste voordelen van een bad met Epsom zout:

Spierpijn. Als u lijdt aan aandoeningen die spierpijn veroorzaken, of als u iemand bent die regelmatig aan sport doet, kunnen Epsomzoutbaden echt helpen. Het magnesium in het zout heeft een licht ontstekingsremmend effect dat, in combinatie met het warme water, ongelooflijk rustgevend kan zijn voor stijve, gespannen spieren.
Minder stress. Je zult hier een trend zien, want opnieuw is het het magnesium in Epsom zout dat het belangrijkste voordeel biedt. Het magnesium in het zout heeft naar verluidt gunstige effecten op het stresshormoon cortisol en op belangrijke neurotransmitters in de hersenen. Dit betekent dat een bad van 30 minuten in een Epsomzoutbad kan leiden tot een vermindering van het stressniveau.
Verzachting van huidaandoeningen. Epsomzout kan niet alleen de binnenkant van het lichaam stimuleren, maar ook de buitenkant. Een zoutbad met Epsom zout kan helpen om ongemakkelijke huidaandoeningen zoals eczeem en andere huiduitslag te hydrateren en te verzachten. Epsomzout staat zelfs algemeen bekend als een uitstekend middel tegen jeuk veroorzaakt door gifsumak.
Hoe bereid je een bad met Epsom zout?

Als je denkt dat een bad met Epsomzout heilzaam voor je kan zijn, dan kan de bereiding niet eenvoudiger zijn. Volg gewoon de onderstaande stappen:
Begin je bad te vullen zoals gewoonlijk.
Terwijl de kraan loopt, strooi je er 300 g Epsom zout in en meng je het met het stromende water. Doe dit langzaam zodat het zout goed oplost en niet op de bodem van het bad blijft liggen.
Zodra alle 300 g Epsomzout in het badwater is opgelost, kunt u gewoon achterover leunen en van uw bad genieten zoals gewoonlijk. In het algemeen geldt dat minstens 15 minuten weken in het zoutbad de gezondheidsvoordelen van het zout maximaliseert.

Dit artikel is geschreven door doepserleven.nl

https://doepserleven.nl/epsom-zout-voor-lichaam-huis-tuin/