Safina fanclub
Image default
Huishoudelijk

Een wijnrek kopen, waar moet je op letten?

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders wijn gaan drinken. Daarbij is het wel zo belangrijk om de wijn dan zo goed mogelijk te kunnen drinken. Een wijnrek speelt hierbij een zeer bepalende rol. Naast dat is het ook een mooi decoratief meubel. Zo kan het prachtig in de woonkamer staan. Wat de belangrijkste punten zijn bij het kopen van een wijnrek, lees je in deze blog!

Bewaren

Op het moment dat je liefhebber bent van wijn, maar het niet vaak drinkt. Is het belangrijk om de wijn op een goede manier te kunnen bewaren. Vaak zal de wijn afgesloten zijn met een kurk. Mocht dat zo zijn dan is het liggend bewaren van de fles wijn de beste optie. Als de wijn namelijk rechtop staat, dan zal de kurk gaan uitdrogen en daardoor oxideren. Doordat er zuurstof ontsnapt. Hierdoor zal de wijn uiteindelijk minder smaak hebben. Hierbij zul je een wijnrek kopen.

Ruimte

Doordat de wijn bewaard wordt in een wijnrek is het controleren van de temperatuur lastiger dan in een wijnkoelkast. Hierdoor is de ruimte, waarin het wijnrek staat, ook zeer bepalend. Belangrijk tijdens het bewaren van de wijn is om een constante temperatuur te hebben, én een niet te hoge luchtvochtigheid. Rode wijn ontwikkeld zich het beste rond een graden of 18 en witte wijn juist vele male lager, rond de 5 graden. Ook mag de wijn niet in aanraking komen met zonlicht én moet de ruimte geurloos zijn. Om dit allemaal te regelen in de woonkamer is simpelweg onmogelijk. Daarom is het inrichten van een échte wijnkelder of zolder de beste optie.

Materiaal wijnrek

Van welk materiaal het wijnrek is gemaakt is bepalend voor de uitstraling en logischerwijs voor de portemonnee. Al eeuwen wordt er gebruik gemaakt van hout. Dit heeft naast een luxe en stevige uitstraling ook het voordeel dat het zorgt voor stabiliteit. Hierdoor ligt de wijn stil. Ook is het voordeel van hout dat het niet (snel) zal buigen en/of breken.

Ook worden er de laatste jaren steeds meer metalen wijnrekken verkocht. Als voordeel hebben ze een moderne, maar toch chique uitstraling en het is goedkoper. Wel is het grootste nadeel dat het makkelijk breekbaar is.

https://www.wineandbarrels.nl/shop/5-wijnrekken/