Safina fanclub
Image default
Aanbiedingen

De geschiedenis van verlichting: van kaarsen tot LED verlichting

We kunnen niet meer zonder verlichting. Stel je eens voor dat er ’s avonds geen lantaarnpalen meer aan gaan. Of dat je in de donker auto gaat rijden zonder dat je koplampen hebt. Allemaal levensgevaarlijk. Vroeger werden vooral kaarsen gebruikt om wat te kunnen zien. Tegenwoordig hebben we allerlei soorten ander verlichting. Benieuwd wat voor sprongen het licht heeft gemaakt? Lees dan snel verder!

 

–   Olielampen en kaarsen

Vroeger werd verlichting voornamelijk verzorgd door kaarsen en olielampen. Deze technologieën hebben de wereld duizenden jaren lang verlicht. Ze waren misschien niet het meest effectief of het meest veilig. Maar eeuwenlang heeft de mensheid het gered met kaarsen en olielampen.

 

–   Booglamp

In 1802 was Humphry Davy de eerste persoon die ging experimenten met elektrische verlichting. Hij ontwikkelde een booglamp die werkte door twee elektroden die van de ene kant weer terug sprongen naar de andere kant. Dat de lamp brandde was een feit, maar hij was nog erg gevaarlijk. Het duurde nog zeker zeventig jaar voordat er veilige en efficiënte elektrische verlichting voor het grote publiek beschikbaar kwam.

 

–   Gloeilamp

In 1879 slaagde Thomas Edison erin om de eerste commerciële gloeilamp uit te vinden. De gloeilamp was een mijlpaal in de geschiedenis van verlichting. Het was daarnaast ook een belangrijke stap in de ontwikkeling van de moderne wereld. Het was de eerste betrouwbare en praktische vorm van elektrische verlichting die breed beschikbaar was voor de rest van de bevolking.

 

–   Fluorescentielampen

Nadat de gloeilamp was uitgevonden begonnen wetenschappers te zoeken naar manieren om verlichting nog efficiënter te maken. Dit leidde tot de ontwikkeling van fluorescentielampen. Beter bekend als de TL lamp en de zogenoemde spaarlampen. Deze lampen worden nog steeds gebruikt. Maar ook voor deze lampen hebben we sinds een paar jaar een opvolger voor.

 

–   LED verlichting

We hebben het hier natuurlijk over LED verlichting. Deze verlichting komen we tegenwoordig overal tegen. Kijk eens om je heen op het moment dat je dit aan het lezen bent, zie jij dan ergens LED verlichting hangen? LED verlichting is één van de meeste efficiënte en duurzame vormen van verlichting die momenteel beschikbaar zijn. LED lampen gaan langer mee, zijn energiezuiniger en produceren minder warmte.

 

https://led24.fr