Safina fanclub
Image default
Zakelijk

De verschillen tussen software op maat en uit een pakket

Maatwerk software is, zoals de naam al aangeeft, software die specifiek is gemaakt voor het gebruik van bepaalde personen of bedrijven, meestal door een ontwikkelingsteam van een derde partij (softwarebedrijf) of door een interne software ontwikkelaar. Terwijl verpakte softwaretoepassingen bedoeld zijn om van de plank te komen met een “one-size-fits-all” aanpak, is aangepaste software in opdracht gegeven om het beste te werken alleen met een bepaald bedrijf, afdeling of team in het achterhoofd.

Bedrijven maken om verschillende redenen gebruik van op maat gemaakte software. Het kan bijvoorbeeld helpen om veel van uw handmatige invoerprocessen te automatiseren, waardoor dubbel werk wordt voorkomen en kosten en risico’s worden beperkt. Ondertussen kunnen uw medewerkers blijven werken aan activiteiten op een hoger niveau die nog steeds een beetje menselijk ingrijpen vereisen.

Door het vinden van de juiste maatwerkpartner voor softwareontwikkeling en ICT consultancy kunt u een applicatie bouwen die past bij uw organisatie op basis van de functies die u daadwerkelijk nodig hebt. Als u een groot idee heeft, kunt u zelfs werken aan een heel ander soort applicatie die nog niet bestaat, maar die u wel productiever en efficiënter maakt.

Verschillen tussen pakket- en maatwerksoftware

Maatwerk: Het grote verschil tussen verpakte en op maat gemaakte software is de hoeveelheid maatwerk die u kunt bereiken. Met kant-en-klare software kunt u soms de branding wijzigen en specifieke pakketten selecteren op basis van uw bedrijfsbehoeften, maar u hebt meestal niet veel keuze. Maatwerksoftware daarentegen wordt per definitie voor uw organisatie gebouwd en is bedoeld om uw bedrijfsprocessen te verbeteren.

Schaalbaarheid: Omdat u meestal de totale eigendom van de codebasis van uw maatwerksoftware heeft, kunt u op elk gewenst moment teruggaan om functies toe te voegen of de software robuuster te maken. Pakkettoepassingen zijn doorgaans minder flexibel, waardoor u een kostbare migratie moet ondergaan wanneer u de software ontgroeid bent.

Kosten: Veel pakketsoftwaretoepassingen maken gebruik van een prijsmodel op basis van een abonnement voor zakelijke klanten: u moet een jaarlijkse licentie aanschaffen voor elke werknemer die de software gebruikt. Maatwerksoftware heeft doorgaans een grote kapitaalinvestering op voorhand, maar zonder terugkerende kosten.