Safina fanclub
Image default
Zakelijke dienstverlening

Een uitvaartverzekering in Corona tijden

Wat is een begrafenisverzekering eigenlijk?

Een begrafenis- of uitvaartverzekering verzekerd jouw nabestaanden voor een zorgeloze uitvaart als jijzelf komt te overlijden. Een uitvaart is behoorlijk prijzig. Wil je een volledige uitvaart dan ben je al snel 7500-10.000 euro kwijt. Een begrafenisverzekering dekt levenslang. Hoe jonger je bent hoe lager de premie zal zijn omdat er dan een laag risico op snel overlijden is. Ook de crematie wordt gedekt bij een begrafenisverzekering.

Soorten verzekeringen

Er zijn diverse varianten uitvaartverzekeringen. De bekendste zijn de kapitaal en natura uitvaartverzekering. De kapitaal verzekering keert een geldbedrag uit na overlijden en de natura is een uitgekeerde volledige verzorgde begrafenis als dienst. Ook een combinatie tussen beiden vormen van uitvaartverzekeringen is mogelijk.

De belangrijkste voor en nadelen van de verzekering

Het belangrijkste voordeel is dat nabestaanden zorgeloos jouw uitvaart kunnen regelen zonder onverwacht voor hoge kosten komen te staan. Daarbij ben je levenslang gedekt voor een uitvaart en is er geen einddatum of een minimale premie die moet zijn betaald. De uitvaart wordt dan volledig vergoed waarvoor deze verzekerd is. Nadeel is dat euthanasie niet altijd wordt gedekt indien deze niet aan wettelijke voorwaarden voldoet van ernstig lijden. Ook moord en terrorisme in de militaire sfeer wordt meestal niet vergoed. Soms worden mensen op hogere leeftijd niet geaccepteerd of moeten de premie ineens betalen. Ook moet je vaak voor acceptatie een gezondheidsverklaring kunnen afleggen.

Begrafenis corona tijd

Begrafenis corona was in tijden van de lockdown niet makkelijk. Er mochten maar een beperkt aantal gasten afscheid nemen van hun dierbaren. Gelukkig zijn de regels omtrent begrafenissen tijdens corona nu enigszins versoepeld. Ondanks dat er nog altijd 1,5 meter gehanteerd moet worden kunnen nabestaanden elkaar nu spreken in de koffiekamer en zijn er weer meer mensen tijdens een begrafenis welkom.

Voor de mensen die er niet bij kunnen of mogen zijn kunnen kaartjes met namen op lege stoelen worden geplaatst bijvoorbeeld om zo te laten weten dat deze personen meeleven met het verlies. Sommige locaties in Nederland hebben mogelijkheden om vanuit de auto een condoleance achter te laten voor gasten die er niet bij kunnen zijn. Natuurlijk kun je altijd een video boodschap achter laten die op de begrafenis wordt afgespeeld tijdens de bijeenkomst. Informeel napraten met alle nabestaanden onderling is momenteel weer mogelijk. Ook de uitvaartverzekeraar maakt gebruik van videobellen om alle financiële zaken rondom de uitvaart in corona tijden te regelen. Online kunnen condoleances worden achtergelaten om zo steun en medeleven voor de familie van de overleden persoon te uiten. Vanuit hygiënisch oogpunt worden er geen condoleance boeken meer neergelegd maar sturen mensen een rouwkaartje met een condoleance boodschap. Indien een uitvaart alleen mogelijk is op kleinschalig vlak bieden sommige verzekeraars de mogelijkheid de uitvaart nog uitgebreider op een later tijdstip te houden ter nagedachtenis aan de persoon die is begraven. Dit kan met het vrij te besteden bedrag wat de kapitaal verzekering uitkeert. Ook met een combinatie natura en kapitaal verzekering is deze optie mogelijk. Kortom, met corona gaat het even anders maar de uitvaart is altijd zo compleet als mogelijk.