Safina fanclub
Image default
Woning en Tuin

Eerste hulp bij een wespennest

 

Nu de lente is begonnen, begint het warme weer op te komen. Dat betekent heel veel buiten genieten in het zonnetje! Hier mogen natuurlijk geen hapjes en drankjes missen, want dat maakt het allemaal een stuk gezelliger. De pret houdt al snel op wanneer je constant last hebt van een groep wespen. Helaas kan dit betekenen dat je last hebt van een wespennest. Ben jij benieuwd hoe je een wespennest herkent en wat je er tegen kunt doen ? Lees dan gauw verder, want wij geven je eerste hulp bij een wespennest.

Hoe herken je een wespennest?

Bij het herkennen van een wespennest is het belangrijk om te weten hoe deze eruit ziet. Een wespennest is gebouwd van gekauwd hout. Je herkent het nest dan ook door zijn papierachtige uitstraling met karakteristieke wanden. Een wespennest bevindt zich vrijwel altijd op een beschutte plek. Onder een dakrand, op zolder, in schuren of andere bijgebouwen zijn populaire plekken voor wespen. Wanneer je niets ziet op deze plekken, wil dat nog niet zeggen dat er geen nest is, want wespen zijn erg slim en kunnen ook hun nest in de grond of in een spouwmuur bouwen. Door de wespen voorzichtig een paar keer te volgen, kun je hun schuilplek al gauw vinden.

Waarom is het noodzakelijk om een wespennest zo snel mogelijk te verwijderen?

Het is raadzaam om een wespennest in het voorjaar, nog voor de zomer te bestrijden. Want wist je dat een wespennest tegen het einde van de zomer uit meer dan 5000 wespen kan bestaan? Dit komt doordat de eitjes van de wespenkoningin rond augustus volwassen wespen worden. Dit is dan ook de periode dat de volwassen wespen op zoek gaan naar hun eigen voedsel en wij last krijgen van een wespenplaag. In deze periode zijn de wespen ook een stuk agressiever en is de kans op een pijnlijke wespensteek groot!

Hoe kan ik een wespennest verwijderen?

Zelf een wespennest verwijderen is erg gevaarlijk, je kan namelijk door duizenden wespen tegelijk gestoken worden wat fataal kan aflopen. Durf je toch deze risico aan te gaan? Houdt dan rekening met een aantal zaken wanneer je het nest bestrooit met een speciale poeder voor het doden van wespen.

  • Draag altijd beschermende kleding van top tot teen. 

  • Houdt mensen op afstand wanneer je het nest gaat behandelen, maar laat ze wel weten dat je een wespennest gaat verwijderen mochten er toch complicaties ontstaan.

  • Behandel een nest alleen `s avonds of `s nachts. In de ochtend zijn ze namelijk erg actief met het verzamelen van voedsel.

  • Informeer altijd een professionele wespenbestrijder welk bestrijdingsmiddel effectief is.

Laat je het toch liever over aan een professional? Dan zijn dit je voordelen!

Een professionele wespenbestrijder onderzoekt het wespennest voordat hij het nest gaat bestrijden om mogelijke complicaties tegen te gaan bij het bestrijden van het wespennest. Wanneer hij zeker is van zijn zaak, spuit de professionele wespenbestrijder een giftig poeder in de ingang van het nest. De poeder tast het zenuwstelsel van de wespen aan waardoor ze uiteindelijk sterven. De bestrijder ruimt het nest voor je op om te voorkomen dat er nog een levende wesp aanwezig is. Het veilig verwijderen van een wespennest is echt een klus voor de professionals van Wespennestverwijderen!