Safina fanclub
Image default
Zorg

Hoe houdt je je geest gezond?

Wanneer je ouder wordt, gaat zowel je fysieke als mentale gezondheid achteruit. Bij sommige mensen gaat dit sneller dan bij anderen. Helaas worden we allemaal ouder en hoort dit er nou eenmaal bij. Toch proberen mensen hun mentale klachten als vergeetachtigheid tegen te gaan door hun geest zo gezond mogelijk te houden.

Nu is de vraag, hoe doen zij dit? Hoe kan je je geest zo gezond mogelijk houden en toch lol hebben bij wat je doet? Hier zijn een aantal activiteiten die je kan ondernemen om zelf te zorgen dat je je beter voelt bij het ouder worden.

Activiteiten voor rust en nadenken

De tijd van het jaar is weer aangebroken; Kerst. Cadeautjes onder de boom, gezellig een kerstdiner met familie, of zelf lekker op de bank onder het genot van een warme kop thee en een kerstfilm terwijl je huisdier bij je op schoot ligt.

Toch zijn er ook andere manieren om kerst leuk door te brengen, terwijl je daarbij je geest gezond houdt. Kerstpuzzels maken (helemaal in het thema van deze tijd van het jaar dus), is een goed voorbeeld. Door puzzels te maken houd je je geest gezond, omdat je bezig bent met de juiste stukjes bij elkaar zoeken. Daarnaast is het dus goed om je ogen rust te geven van een beeldscherm, omdat je onbewust vaker op je telefoon zit dan je denkt.

Je hebt puzzels in alle soorten en maten, dus als je niet zeker weet of je puzzelen leuk vindt, kan je klein beginnen. Voor gevorderden zijn er ook puzzels 1500 stukjes en zelfs nóg grotere, die je leuk kan maken met anderen die ook van puzzels houden.

Activiteiten samen met anderen

Voor mensen die moeilijk alleen thuis kunnen zitten en eerder contact zoeken met anderen maar toch hun geest gezond willen houden, zijn er ook gezamenlijke activiteiten die je kan doen om je geheugen op te frissen.

Je kan denken aan schaken, waarbij je met een tegenstander speelt om de koning schaakmat te zetten. Er zijn veel schaakverenigingen die erg actief zijn overal in Nederland dus het is zeker dat er ook iets voor jou tussen zit!

Daarnaast kan je denken aan kaartspellen als bridgen, patience, ga zo maar door. Bridgen speel je bijvoorbeeld met een partner in een aantal rondes, waardoor je ook weer nieuwe mensen tegenkomt en blijft ontmoeten terwijl je actief bezig bent met een geheugentrainer.

Lekker de buitenlucht in

Ook iets dat veel ouderen doen, dat zowel goed is voor hun fysieke als mentale gezondheid, is wandelen. Zij het alleen in het bos genieten van de natuur, of in het gezelschap van je hond, wandelen is altijd leuk wanneer je een mooie omgeving hebt.

Wanneer je in de stad woont, kan je ook goed naar stadsparken gaan om daar te wandelen, en zelfs tien minuten wandelen met de hond doet je al veel goed. Zo neem je meer zuurstof op als je buiten bent, wat je hersenen fijn vinden en beter laat werken.

Wanneer je niet vaak de kans krijgt om buiten te zijn, is het misschien een idee vaker te lopen naar afspraken, de supermarkt, of wanneer je met een vriend of vriendin voor een kopje koffie af gaat spreken.

Kortom, genoeg opties om je geest actief te houden!