Safina fanclub
Image default
Woning en Tuin

Houtworm in huis, wat nu?

Je loopt naar de schuur om wat hout te pakken voor het bouwen van je zoon’s boomhut. Je pakt het hout op en je ziet opvallende gaatjes van gelijke grootte. Naast het hout ligt ook wat zaagsel. Je begint aandachtig te luisteren naar het geluid wat van het hout vandaan komt. Je hoort zachte knaaggeluiden uit het hout komen. Heb ik last van houtworm? Zo ja, wat moet ik doen? Lees hier alles over houtworm en de bestrijding ervan.

Wat is een houtworm?

Houtworm, is de benaming voor de larven van houtaantastende kevers die het hout in je constructies aantasten. Denk bijvoorbeeld aan hout van een houten schuur, constructies van je dak, houten meubels of houten beeldjes. Tijdens de eerste fase van zijn leven, boort de houtworm gaten in het hout. Dit om zichzelf te verstoppen en te voeden. Ze leven namelijk van hout. Ze zijn vaak crème kleurig met een zwart/bruine kop en zijn ongeveer 6 tot 11 millimeter. 

Hoe herken je een houtworm?

Houtworm herken je door het afval wat ze achter laten. Ze boren namelijk gaatjes in houten balken, vloeren, panelen, kozijnen, deuren en meubels. Zie je een crème kleurig beestje met een donkere kop uitsteken? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van houtworm. Daarnaast ligt er vaak zaagsel onder de gaatjes. Bovendien hoor je zachte knaaggeluiden wanneer je heel aandachtig luistert. Dit is een teken dat ze nog actief zijn. 

Kun je houtworm zelf bestrijden?

Houtworm zelf bestrijden is bijna onmogelijk. Het beestje zit namelijk diep in het hout verborgen. Ze kunnen alleen gedood worden wanneer er insecticide in het hout wordt geplaatst. Daarnaast moet er eerst een inspectie plaatsvinden waarbij het hout gekeurd wordt. Dit is een klus voor een professionele ongediertebestrijder!

Wat kan een ongediertebestrijder van Beestjes Kwijt voor mij betekenen?

Via Beestjes Kwijt kom je rechtstreeks in contact met een deskundige ongediertebestrijder uit jouw eigen regio. De lokale bestrijder komt langs voor een inspectie om te bepalen om welk type houtworm het gaat en hoeveel schade er al is gericht. Want wist je dat de houtworm het hout zodanig kan beschadigen dat het zelfs kan instorten? Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Kosten van houtwormbestrijding

De bestrijder overlegt welke maatregelen hij gaat treffen en hoeveel dit gaat kosten voordat hij aan het werk gaat. Voor het bestrijden van houtworm worden namelijk verschillende kostenposten verrekend. Wanneer jij hiermee akkoord gaat, gaat hij gelijk aan de slag met jouw probleem. De kosten worden bepaald aan de hand van:

  • De grootte van de houtworm plaag

  • De benodigde arbeidsuren en materialen

  • De gekozen bestrijdingsmethode

  • Het aantal behandelingen

Professionele houtwormbestrijding? Neem contact op!

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld de werkwijze van jouw lokale ongediertebestrijder? Ga dan naar www.beestjeskwijt.nl Kun je niet wachten en wil je zo snel mogelijk van je probleem worden verholpen? Neem dan direct contact op! De lokale bestrijder wacht al op jouw telefoontje!