Safina fanclub
Image default
Woning en Tuin

Laat je verwonderen door de prachtige geschiedenis van de tegel

Wanneer je net verhuisd bent of een woning opnieuw gaat inrichten is je vast wel eens opgevallen dat we tegenwoordig veel tegels gebruiken binnenshuis. Van vloertegels in de woonkamer tot aan de keuken. In steeds meer woningen, restaurants en natuurlijk in winkels zijn verschillende soorten tegels te vinden. Dit is allemaal te danken aan dat tegels ontzettend tijdloos zijn. Al eeuwenlang worden tegels gebruikt als stevige vloer. In deze blog gaan we even terug in de tijd en behandelen we de geschiedenis van het ontstaan van de vloertegel! 

Echte ambacht 

Eeuwenlang geleden, in de tijd dat de techniek nog niet zo ver was als nu, is men tot een productieproces gekomen die vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt voor het maken van tegels. Door klei, natuursteen of marmer op een hoge temperatuur te bakken zijn deze natuurlijke grondstoffen in allerlei vormen te transformeren. Dus ook in een platte tegelvorm. Dit wordt ook wel keramiek genoemd. Deze techniek werd toen veel gebruikt voor woningen en verschillende gebouwen, kantoren, scholen en zelfs kathedralen en moskeeën. Wanneer het bakproces voorbij is, zijn deze tegels helemaal geschikt om je eigen te maken. En daar wisten de designers van toen wel raad mee en was het personaliseren volledig begonnen.  

Een goed voorbeeld zijn de welbekende Spaanse tegels die te vinden zijn op allerlei gebouwen in de mooiste patronen en kleuren. Dit zorgt voor een unieke uitstraling op veel gebouwen. Ook wij Nederlanders hebben onze eigen tegel stijl. Een wit met blauwe tegel met de mooiste kunstwerken erop. Denk maar aan een molentje of een mand met fruit of misschien zelfs een dier. 

Naast decoratie hebben de tegels ook een belangrijke functie. Het dient ook voor bescherming van een muur of wand. Zeker wanneer je kiest voor een tegel die gemaakt is van natuursteen of marmer heb je gegarandeerd een tegel die bestand is tegen de meest extreme omstandigheden.  

Ambacht en kwaliteit is er vandaag de dag nog steeds! 

De tegelpioniers vroeger hebben veel betekent met hun technieken. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel organisaties die de mooiste en sterkste vloeren produceren die geschikt zijn in de woonkamer of zelfs keuken en badkamer waar vaak vocht voorkomt. Misschien denk je: vloertegels keuken? Die moet ik ook nog hebben. Dan is er ongetwijfeld bij jou in de buurt een geschikte winkel met genoeg aanbod waaruit jij kunt kiezen.