Safina fanclub
Zakelijk

Thuiswerkplek inrichten tijdens coronatijden: Hoe doe je dat?

Waar thuis werken een aantal jaar geleden nog uitzonderlijk was zijn we er tegenwoordig allemaal aan gewend. Zo werken we aan de keukentafel en op de bank maar als het lekker weer is zitten we ook graag in de tuin met de laptop op schoot en een kopje koffie binnen handbereik. 

Hoewel deze manier op het eerste gezicht erg ontspannen lijkt is het niet altijd feest. Voor complexere werkzaamheden hebben we toch echt een werkplek nodig waar we ons uiterst kunnen concentreren. Dus zonder afleiding van de fluitende vogels of de spelende kinderen in de huiskamer. 

Maar hoe richt je jouw thuis werkplek nou in zodat je ook in corona tijden productief vanuit huis kan werken? In dit artikel geven we je aan aantal essentiële tips om jouw werkplek zo productief mogelijk in te richten, ook als je thuis in de werkkamer zit.

Investeer in een bureau en ergonomische bureaustoelen van de juiste kwaliteit

Investeer in een bureau en ergonomische bureaustoelen van de juiste kwaliteit, dat is de basis van een goede werkplek. Zo geeft een goed bureau je de mogelijkheid om deze in hoogte te verstellen zodat het bureau ongeacht je lichaamsbouw naadloos aansluit op jouw ideale werkhouding. 

Met alleen een bureau ben je er nog niet, om gezond te werken heb je namelijk ook een ergonomische bureaustoel nodig. Het verschil tussen een “normale” bureaustoel en een ergonomische bureaustoel zit ‘m in de manier waarop de stoel ontworpen is. 

Ergonomische bureaustoelen zijn daarnaast ook in meer of mindere mate verstelbaar. Door bijvoorbeeld het zitvlak of de leuning in hoogte en hoek te kunnen verstellen maak je het jezelf al een stuk comfortabeler. 

Neem je rust en pauzeer op tijd en verlaat je werkplek in de pauze

Door op tijd te pauzeren en je werkplek daadwerkelijk te verlaten heb je echt even een break in de dag. We zien mensen vaak aan hun werkplek lunchen maar dit is echt funest voor je productiviteit. Hoewel het een goed idee lijkt om even door te pakken met een broodje boven je toetsenbord ben je vele malen productiever als je brein even met iets anders bezig kan zijn. Bijvoorbeeld een wandeling door de buurt. Het hoeft maar een kwartier te zijn maar maakt een immens verschil.

Zorg voor de juiste hoeveelheid licht en let ook op de richting

Zorg voor de juiste hoeveelheid licht en let ook op de richting waar het licht vandaan komt. De slechtste om naar toe te kijken terwijl je op een beeldscherm probeert te werken is naar buiten door het raam. Door het raam komt namelijk licht naar binnen, dat schijnt recht in je ogen. 

Doordat het licht van buiten recht in je ogen schijnt moeten je ogen zich constant aanpassen door afwisselend te concentreren op het licht buiten en het licht van je beeldscherm. Hierdoor zal je veel sneller vermoeid zijn. Het is beter om je bureau haaks op je ramen te zetten waardoor het licht niet direct in je ogen schijnt. 

Als alternatieve opstelling kan je ook kiezen om je bureau tegen een muur aan te zetten zodat je alleen het beeldscherm en de muur ziet. Hierdoor heb je geen last van licht in je ogen. Het enige nadeel van deze opstelling is dat het wat minder “gezellig” is. Je kan bijvoorbeeld niet even naar buiten kijken tijdens het werken.