Safina fanclub
Image default
Tuin en buitenleven

Waarop letten bij het kopen van een nachtkijker?

U wilt een nachtkijker aanschaffen, maar welke dat moet zijn is u nog niet helemaal duidelijk. U heeft vast vragen als ‘En waar moet ik op letten bij het kopen van een nachtkijker? Zijn digitale nachtkijkers beter dan analoge?’ In dit artikel leggen we uit wat u moet weten voor u een nachtkijker gaat kopen en waar op te letten. We geven u antwoord op de net gestelde vragen. Nachtkijkers zijn ontwikkeld om ook tijdens de donkere uren duidelijk te kunnen waarnemen. Veel jagers gebruiken dan ook deze kijkers. 

 

Restlicht versterker: belangrijkste onderdeel van nachtkijkers

Het belangrijkste onderdeel van een nachtkijker is de restlichtversterker. Zoals het woord zelf al aangeeft versterkt dit onderdeel de restlicht. Restlicht is bijvoorbeeld licht wat komt van de maan en de sterren. Maar ook lantaarns geven (veel) restlicht. De kwaliteit van de restlichtversterker is onder meer bepalend voor de kwaliteit van het beeld. Maar ook de prijs van de kijker loopt op met de kwaliteit van deze versterker.

 

Let hierop als u een nachtkijker wilt kopen

De meest geschikte nachtkijker is die kijker die bij u past. Om te bepalen welk type dat dan is, hieronder een aantal aandachtspunten: 

 

  • Schiet u op korte afstanden (minder dan 100 meter)? Dan hoeft u niet de meest geavanceerde nachtkijker te kopen. 

  • Gebruikt u een warmtebeeldkijker voor het aanspreken van wild op grotere afstanden? Maar schiet u op korte afstanden? Ook dan voldoet een relatief simpele nachtkijker.

  • Schiet u juist op grotere afstanden? Dan heeft u wel een wat luxere kijker nodig. U moet immers over een langere afstand kunnen kijken. 

  • Wilt u dat de richtkijker afneembaar is? U kunt dan namelijk kiezen voor een vaste nachtkijker met een snelspan montage.

  • En tot slot: hoeveel wilt u aan de nachtkijker besteden? Vooral bij analoge nachtkijkers bepaalt vaak het budget de kwaliteit van de nachtkijker. Hoe duurder, hoe geavanceerder (wat u wel nodig heeft voor als u over grotere afstanden schiet).  

 

Digitale of analoge nachtkijker?

Een digitale kijker heeft een aantal voordelen wanneer u ze vergelijkt met analoge nachtkijkers. Analoge nachtkijkers kunnen zo bijvoorbeeld beschadigen wanneer deze aan teveel licht wordt blootgesteld. U ziet dan zwarte puntjes in het beeldscherm. Wanneer dit er te veel zwarte puntjes worden ziet u natuurlijk veel minder door de kijker. Bij een digitale nachtkijker heeft u hier geen last van. Deze hebben vaak ook een dag- en nachtmodus aan boord, waardoor te veel licht geen issue meer is.

 

Bovendien zijn digitale kijkers ook goedkoper te produceren. Dat maakt dat deze kijkers ook weer goedkoper in aanschaf zijn.

 

 

Nachtkijker online of in de fysieke winkel kopen

Nu u weet waar u op moet letten bij het kopen van een nachtkijker, zijn er online verschillende shops waar u eenvoudig uw gewenste kijker kunt bestellen. Maar we begrijpen ook dat u de nachtkijker eerst even goed van alle kanten wilt bekijken. Misschien zelfs even uitproberen. In dat geval zijn er ook tal van fysieke winkels waar ze u graag te woord staan. Wel zo handig voor als u nog twijfels of vragen heeft. Deze winkels hebben naast nachtkijkers ook vele andere artikelen die u wellicht nog nodig kunt hebben. Denk aan overige jachtartikelen als wildcamera’s.

 

https://www.jvs-outdoor.eu/