Safina fanclub
Image default
Aanbiedingen

Conventioneel versus LED, twee soorten TL buizen met elkaar vergeleken

Conventioneel versus LED, twee soorten TL buizen met elkaar vergeleken

Vroeger werden conventionele TL buizen veel gebruikt voor het verlichten van sportzalen, klaslokalen, garages en schuren. In de afgelopen jaren is deze traditionele TL buis langzaam uitgefaseerd. De meeste conventionele TL buizen voldoen namelijk niet aan de eisen die gesteld worden volgens de herziene Europese Ecodesign-maatregel gepubliceerd in 2019. Dit betekent kortgezegd dat productie van conventionele TL buizen per 1 september 2021 verboden is. TL buizen geproduceerd vóór 1 september 2021 mogen echter nog wel gewoon verkocht worden.

In plaats van traditionele TL buizen zie je tegenwoordig LED TL buizen in de schappen liggen, die je net zo eenvoudig online kunt bestellen bij Ledlichtstunter bijvoorbeeld. In deze blog willen we beide soorten TL buizen graag met elkaar vergelijken. Want hoewel traditionele TL buizen en LED TL buizen qua uiterlijk veel op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen te vinden tussen beide soorten. Niet alleen op het gebied van de energie-efficiëntie en de levensduur van de TL buis, maar ook wat betreft de gezondheidsaspecten. Lees snel verder!

 

De energie-efficiëntie

Een belangrijke reden waarom conventionele TL buizen niet meer geproduceerd mogen worden, is de energie-efficiëntie. Traditionele TL buizen zijn behoorlijk inefficiënt. Ze verbruiken een hoop energie bij de productie van licht. Te veel energie. Net zoals andere LED lampen, zijn ook LED TL buizen ontzettend efficiënt. Ze hebben maar weinig energie nodig om heel wat licht te kunnen voortbrengen. Met een efficiëntie van ruim 90 procent zijn LED lampen de energiezuinigste lampen op de markt.

 

De levensduur

LED lampen zijn ook de duurzaamste lampen die te verkrijgen zijn. LED lampen kennen zo’n lange levensduur dat je bijna zou geloven dat ze onverwoestbaar zijn. Tuurlijk, ook LED TL buizen zullen op den duur het loodje leggen, maar tegen de tijd dat dat gebeurt, zou je waarschijnlijk al minstens drie (zo niet meer!) conventionele TL buizen hebben versleten. De polycarbonaat behuizing maakt dat de lampen prima tegen een stootje kunnen, iets wat je van de traditionele variant absoluut niet kunt zeggen. Om over de gezondheidsrisico’s die een kapotte conventionele TL buis met zich meebrengt nog maar te zwijgen…

 

Gezondheidsaspecten

Standaard TL buizen bevatten kwik. Kwik kan tot diverse gezondheidsklachten leiden wanneer de dampen hiervan in de lucht terechtkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een TL buis met kwik kapot gaat. Je kunt de dampen inademen zonder dat je het in eerste instantie door hebt. Na een tijdje ontstaan dan de eerste klachten. Omdat LED TL buizen geen kwik bevatten, zijn ze vele malen veiliger voor de gezondheid. Naast een hoge energie-efficiëntie en een lange levensduur ook niet geheel onbelangrijk!

 

https://www.ledlichtstunter.nl/