Safina fanclub
Image default
Auto’s en Motoren

De oldtimerverzekering, alle voordelen en eisen op een rijtje

Op een bepaald moment kan het interessant zijn om je auto te laten verzekeren door middel van een zogenaamde oldtimerverzekering. Voor dit type verzekering geldt dat er best wat interessante voordelen aan verbonden zijn. Zo valt de verzekeringspremie bijvoorbeeld een flink stuk lager uit in vergelijking met een standaard autoverzekering. Waarom kiest dan niet gewoon iedereen ervoor om gebruik te maken van een dergelijke verzekering voor hun voertuig? Simpelweg omdat dit niet mogelijk is. Er zijn immers ook verschillende beperkingen aan verbonden. Wil je deze graag ontdekken evenals de voordelen waar je op kan rekenen bij deze verzekering? Dan moet je zeker en vast even snel verder lezen. Je komt er hieronder immers alles over te weten. 

Wat zijn de voorwaarden voor de oldtimerverzekering afsluiten? 

De oldtimerverzekering is duidelijk geen standaard autoverzekering. In principe is het voor elk voertuig mogelijk om de gewone autoverzekering af te sluiten. Dat geldt niet voor de oldtimerverzekering. Het is dan ook zo dat je er rekening mee moet houden dat er aan deze verzekering niet zelden verschillende bijzondere voorwaarden zijn verbonden. Enkele belangrijke eisen waar je als potentiële verzekeringnemer rekening mee moet houden zijn dan ook:

  • De beveiliging waar de auto over moet beschikken; 

  • Het maximum gewicht dat van toepassing mag zijn; 

  • De auto dient veelal over een bepaalde leeftijd te beschikken; 

  • Er mag slechts een beperkt aantal kilometer per jaar mee worden gereden;

  • Soms is een FEHAC-lidmaatschap vereist; 

  • De auto dient mogelijks van een bepaald merk te zijn; 

  • De auto dient een minimale taxatiewaarde te hebben;

De exacte voorwaarden die zijn verbonden aan de oldtimerverzekering kunnen in de praktijk aanzienlijk verschillen. Dit geldt onder meer voor de leeftijd waar het voertuig over moet beschikken. Wat dit betreft wordt er dan ook een onderscheid gemaakt tussen een leeftijd van bijvoorbeeld 10 tot 30 jaar. Lees dus altijd grondig de voorwaarden door waar je oldtimerverzekering over moet beschikken. Zo weet je zeker dat je helemaal niets over het hoofd zal zien. 

Hoe kan je een oldtimerverzekering afsluiten?

De oldtimerverzekering valt op verschillende manieren af te sluiten. In eerste instantie blijft de wettelijke verplichting voor het afsluiten van (minstens) de WA-verzekering gelden. Dit betekent concreet dat ook een oldtimer altijd moet zijn verzekerd tegen de schade die wordt aangericht aan derden. Je kan er echter ook voor kiezen om je oldtimer op een meer uitgebreide manier te verzekeren. We maken voor dit type verzekering dan ook een onderscheid tussen de bekende drie opties waar je ook een keuze tussen kan maken bij de gewone autoverzekering, namelijk:

  1. De WA-verzekering voor schade aan derden; 

  2. De beperkt cascoverzekering voor een beperkte dekking van eigen schade;

  3. De volledige cascoverzekering voor de meest optimale dekking van schade; 

De optie waar jij finaal voor zal kiezen is in de praktijk altijd gebaseerd aan de hand van de waarde van het voertuig evenals het aantal kilometers die je er wellicht mee gaat afleggen. Wat de waarde betreft, des te hoger deze is gelegen, des te uitgebreider je verzekering wellicht zal moeten zijn. Dit geldt ook voor het aantal kilometers. Hoe meer kilometers je gaat afleggen met je oldtimer, des te uitgebreider je deze graag zal willen laten verzekeren. 

Op welke voordelen kan je rekenen bij de oldtimerverzekering?

Er zijn best een aantal interessante voordelen waar je op kan rekenen bij het afsluiten van de oldtimerverzekering. Het belangrijkste voordeel heeft natuurlijk betrekking tot de premie die je moet betalen voor deze verzekering. In vergelijking met een standaard autoverzekering zal je dan ook in de praktijk altijd kunnen vaststellen dat deze een behoorlijk stuk lager is gelegen. Wil jij dus met andere woorden graag besparen op de vaste kosten die je verzekeringen met zich meebrengen? Dan kan het afsluiten van een oldtimerverzekering voor je voertuig zeker het overwegen waard zijn. 

Wist je bovendien dat je nog een extra korting kan verkrijgen op de verzekering die je voor je oldtimer gaat afsluiten? Het wordt omwille van deze reden in de praktijk sterk aangeraden om je aan te sluiten bij één van de verschillende verenigingen die is aangesloten bij de belangenorganisatie FEHAC. Op deze manier kan je vaak nog eens 10 tot 15 procent (extra) korting krijgen op de verzekering die je voor je oldtimer gaat afsluiten. Dat is natuurlijk ook mooi meegenomen!

Zijn er ook nadelen aan deze verzekering verbonden?

We zouden niet zover durven te gaan als stellen dat er echt significante nadelen zijn verbonden aan een oldtimerverzekering afsluiten. Wel is het zo dat er bepaalde zaken zijn waar je aandacht aan moet schenken. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat de oldtimerverzekering niet altijd kan worden afgesloten. De voorwaarden staan dit namelijk niet toe. Vaak is het zo dat je dan eventueel wel zou kunnen kiezen voor een zogenaamde youngtimer verzekering. Deze is iets duurder in vergelijking met de oldtimerverzekering, maar nog steeds goedkoper dan de gewone autoverzekering. Ook op deze manier kan je dus alsnog besparen op je verzekering. 

Nog een ander aandachtspunt of nadeel om aandacht aan te besteden heeft betrekking tot het beperkte aantal kilometers die je slechts op jaarbasis mag afleggen met je oldtimer. Daarnaast kan er zelfs sprake zijn van een beperking in afstand ten opzichte van de plaats waar de oldtimer zich bevindt. Deze beperkingen zorgen er in de praktijk in ieder geval voor dat het vaak niet mogelijk is om de oldtimer als dagelijkse auto te gebruiken. Hier moet je dus wel voor opletten. 

Extra besparen op je oldtimerverzekering door te vergelijken

Wil je graag nog meer kunnen besparen op de kosten van je oldtimerverzekering? Dat is mogelijk. Het is zo dat elke verzekeraar geheel zelf de premie gaat bepalen die in rekening wordt gebracht voor de oldtimerverzekering. Dit zorgt ervoor dat je er altijd goed aan doet om even een eenvoudige vergelijking uit te voeren. Op die manier wordt het namelijk perfect mogelijk gemaakt om de kostprijs van je verzekering nog wat meer te drukken. Dat bovendien ook nog eens zonder dat dit ten koste dient te gaan van de voorwaarden waar je van kan genieten. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, het afsluiten van een speciale autoverzekering voor oldtimers kan je in de praktijk gegarandeerd op een zeer interessante besparing komen te staan.

 

https://www.diks.nl/oldtimerverzekering/