Safina fanclub
Image default
Bedrijven

Een arbeidsovereenkomst opstellen

Het gaat goed met je bedrijf. Zo goed zelfs, dat je personeel in dienst moet gaan nemen. Als dit het geval is, ontkom je er niet aan: het opstellen van een arbeidsovereenkomst. Maar wat moet daar allemaal in staan? En waar moet je rekening mee houden? Hieronder een aantal zaken die moeten terugkomen in een arbeidsovereenkomst. Heb je weinig juridische kennis? Overweeg dan een arbeidsrecht advocaat, deze is helemaal thuis in het opstellen van arbeidsovereenkomsten.

Arbeidsvoorwaarden

In een arbeidsovereenkomst worden alle arbeidsvoorwaarden opgenomen. Denk hierbij aan salaris, werktijden, vakantiedagen of reiskostenvergoeding. Ook kan je bedrijf onder een collectieve arbeidsovereenkomst vallen, zoals een cao voor een bepaalde bedrijfstak. Hierin zijn alle arbeidsvoorwaarden opgenomen die voor de hele bedrijfstak gelden. Ze zijn afgesproken door werkgevers, werkgeversorganisaties of vakbonden en zijn vaak wat ruimer dan de wettelijke regels.

Proeftijd

Wanneer je iemand in dienst neemt, is het gebruikelijk om een proeftijd op te nemen in de overeenkomst. Bij een tijdelijk contract is dit wettelijk 1 maand, bij een contract voor onbepaalde tijd is dit maximaal 2 maanden. Binnen deze termijn kunnen zowel de werkgever en de werknemer het contract beëindigen zonder opgaaf van reden. Maar wist je bijvoorbeeld dat je bij een tijdelijk contract van minder dan 6 maanden geen proeftijd opgenomen mag worden?

Concurrentiebeding

Een concurrentiebeding beschermt je bedrijf als je werknemer het bedrijf verlaat. Wanneer je een concurrentiebeding opneemt in de arbeidsovereenkomst, mag je ex-werknemer niet bij jouw concurrent gaan werken. Maar wist je dat een concurrentiebeding alleen mag worden opgenomen in een vast contract en niet bij tijdelijke contracten?

Advies

Wanneer je weinig juridische kennis hebt kan het verstandig zijn om een arbeidsrecht advocaat in de arm te nemen bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten.

Zo weet je zeker dat je arbeidsovereenkomst niet in strijd is met geldende wetten en regels.

Ook kan een arbeidsrecht advocaat je op veel vlakken adviseren, bijvoorbeeld wanneer je een werknemer wilt ontslaan.

Zij kunnen ook bemiddelen wanneer je een conflict hebt met je werknemer of het doorlopen van UWV-trajecten. Ze nemen je dus ook werk uit handen, waardoor je deze tijd weer aan andere zaken kunt besteden.

https://openlegal.nl/arbeidsrecht-advocaat/