Safina fanclub
Image default
Aanbiedingen

Maak je eigen vijver: Hier lees je hoe!

Maak je eigen vijver: Hier lees je hoe!

Een vijver creëert een prachtige natuurlijke sfeer in jouw tuin. Bij het aanleggen van een vijver komt veel werk kijken dat je zelf moet doen, maar het is de moeite waard. Je moet goed voorbereid aan de slag gaan. Vaak wordt aangenomen dat een vijver makkelijk aan te leggen is, maar niets is minder waar! Daarom willen wij je een aantal tips geven, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat en straks een prachtige vijver in de tuin hebt!

 

Het beste moment

De perfecte tijd om aan een vijver te beginnen is het voorjaar. Dit heeft vooral te maken met de temperaturen: in het voorjaar is het aangenaam genoeg om hard te werken, en de grond is niet bevroren. Dit bespaart jou een hoop energie en moeite. Ook is het voorjaar de perfecte tijd om planten in de vijver te zetten als je dat wilt. De planten hebben dan ruim de tijd om aan hun nieuwe omgeving te wennen. Bovendien is de lente de beste tijd om in een vijver een biologisch evenwicht te creëren. 

 

De bodem

Op de bodem van de vijver moet een laag wit zand van minstens 10 cm dik worden aangebracht. Deze beschermlaag voorkomt dat het grondwater omhoog komt. Naast deze beschermlaag moet je de bodem van de vijver bekleden met een rubberfolie. Een van de meest gebruikte rubberfolies is Epdm-rubberfolie, dat zeer flexibel is en daarom voor de vijver kan worden gebruikt. Epdm is bovendien UV- en ozonbestendig. Dit rubberfolie wordt ook gebruikt op daken en gaat daarom onder de noemer EPDM dakbedekking. Je kunt EPDM dakbedekking kopen bij bijvoorbeeld EPDM-Tigt!

 

Groen

Een leuke manier om jouw vijver op te fleuren is het plaatsen van diverse planten. Er zijn drie soorten in de vijver categorie: oeverplanten, waterplanten, en zuurstofplanten. Oeverplanten worden, zoals je misschien al geraden hebt, op een diepte van 2 tot 25 centimeter op de oever geplaatst. Waterplanten zorgen ervoor dat vissen, kikkers en padden een plek hebben om zich terug te trekken tegen de zon en de regen. Daarnaast zorgen zuurstofplanten ervoor dat voedingsstoffen worden afgebroken en geven ze zuurstof af.

https://www.epdm-tigt.nl/