Safina fanclub
Image default
Aanbiedingen

Magisch oplossing voor werkgevers: preventie

Het is niet makkelijk om het altijd goed te doen als werkgever. Soms loopt het niet goed in het contact met een medewerker. Dan kun je er niet de vinger op leggen waar het nu aan ligt. Eigenlijk ben je in dit geval vaak al te ver. Het loopt al niet goed en een arbeidsconflict ligt op de loer. Maar, het kan anders: kies voor preventie.

Preventie

Daar waar men vroeger dacht dat het weggegooid geld was, denkt men daar nu wel anders over. Problemen met werknemers kosten echter geld. Ze zijn vaak minder productief, maken meer fouten en melden zich vaker ziek. Je hoeft geen arbo-arts te zijn, om te beseffen dat dit een werkgever geld kost. Bovendien: niemand wordt hier blij van. Het zijn kosten, die je soms eenvoudig kunt voorkomen met preventie.

Tegenwoordig zijn er organisaties waar je alles op het vlak van verzuim, gezondheid en verzuimpreventie kunt uitbesteden. Met een vast bedrag per maand die een werkgever betaald, kunnen medewerkers gebruik maken van onder andere coaching op het gebied van bijvoorbeeld lifestyle. Het lijkt een kostenpost, maar dat is het niet. Uiteindelijk verdient dit zich terug in minder verzuim.

Met een goed preventieprogramma kun je ook signaleren dat een medewerker niet meer zo gemotiveerd is of ontevreden is. De juiste actie hierop voorkomt soms ook een arbeidsconflict.

Toch en arbeidsconflict?

Het kan gebeuren dat je toch een arbeidsconflict hebt. Dan is het van belang dat de belangen van een werknemer goed worden behartigd en ook de belangen van een werkgever. Het is eigenlijk steeds meer van deze tijd om op een nette manier uit elkaar te gaan. Er zijn diverse opties. Soms lossen goede gespreken en helder afspraken het probleem op. Soms is een werk naar werk begeleiding of een contractovername beter.

Helaas gaat het niet altijd netjes. Soms is één van beide partijen erg onredelijk. Maar, vaak zie je dat er meer mogelijk is als je rustig met elkaar het gesprek aan gaat. Moeilijk kan het soms wel zijn. Wat dat betreft lijkt het net op een scheiding van twee partners. Het roept vaak veel emoties op.

https://mediatorkaart.nl/arbeidsconflict/