Safina fanclub
Image default
Bedrijven

Samen op een fiets: gezellig en veilig!

Ga jij ook graag fietsen met jouw partner, vriend, vriendin of een ander fietsmaatje, maar verschillen jullie zo in tempo dat het samen fietsen niet echt meer ‘samen’ gaat? Of zou je graag (met iemand) fietsen maar gaat dit niet, vanwege de leeftijd of een lichamelijke beperking? Dan zijn er ook genoeg mogelijkheden om samen een fiets de delen.

 

Tandem

De meest bekende fiets die je deelt met twee of meer personen is toch wel de tandem. Iedereen kent het wel: je zit met zijn allen op een rij, waarbij de voorste persoon de controle heeft over het stuur en de rest meehelpt met trappen. Een tandem is bijvoorbeeld geschikt voor een combinatie waarvan één persoon slechtziend of blind is, omdat alleen de voorste persoon hoeft te sturen. Ook voor mensen die wel nog goed kunnen fietsen maar wat meer moeite hebben met op- en/of afstappen is de tandem een goede uitkomst.

 

Duofiets

Vind je het gezelliger om elkaar af en toe aan te kunnen kijken tijdens het fietsen? Dan kun je wellicht beter kiezen voor een duofiets. In principe werkt een duofiets hetzelfde als een tandem, alleen zit men hier niet achter elkaar, maar naast elkaar. Omdat de duofiets met drie of vier wielen uitgevoerd wordt heeft deze fiets ook nog eens meer stabiliteit en een betere wegligging dan een reguliere tandem. Wel is deze natuurlijk een stuk breder, wat ervoor kan zorgen dat niet alle plekken zo eenvoudig toegankelijk zijn als met een reguliere fiets of een tandem.

 

Rolstoelfiets

Voor mensen die gebonden zijn aan een rolstoel zijn er ook verschillende opties. Zo bestaat er voor mensen met genoeg kracht en bewegingsvrijheid in hun armen de mogelijkheid tot het aankoppelen van een handbike. Zo kan een rolstoelgebruiker toch zelfstandig fietsen.

Omdat er ook mensen zijn die geen gebruik kunnen maken van een handbike, of de voorkeur geven aan het samen fietsen, is er ook nog de rolstoelfiets. Bij deze fiets kan de rolstoel aan de voorkant op een ijzeren plaat worden bevestigd. De berijder zit achter de rolstoelgebruiker en bestuurt de fiets.

Genoeg mogelijkheden voor een gezellige en veilige fietstocht samen dus!