Safina fanclub
Bedrijven

Transformator

Verschillende soorten transformatoren en hun gebruik

De ringkerntrafo

De ringkerntrafo is een transformator die vaak gebruikt wordt voor elektronische toepassingen als hulpmiddel om de spanning af te bouwen/op te voeren. De ringkerntrafo kan ook worden gebruikt voor het isoleren van elektronische apparatuur van “zwerfspanningsbronnen”. De aanschaf van een ringkerntrafo kan moeilijk en daarom moet er voor en tijdens de aankoop goed worden nagedacht over het gebruik. Bij een gespecialiseerd bedrijf zal een gespecialiseerd team helpen om de aankoop van een op maat gemaakte transformator te vereenvoudigen.

Een ringkerntrafo wordt gebruikt in een breed scala van standaard toepassingen waaronder:

  • als isolatieapparatuur voor de medische industrie
  • beveiligingssysteem
  • bij led-verlichting
  • audio-visueleapparatuur
  • telecommunicatiesystemen

De drie fasen transformator

Zoals bekend is een transformator een apparaat dat in staat is om elektrische energie over te brengen van een circuit naar eenn of meer circuits met het concept van wederzijdse inductie. De drie fasen transformator bestaat uit drie primaire spoelen en drie secundaire spoelen en wordt weergegeven als drie fasen of 3ɸ. Een drie fasen transformator kan worden opgebouwd met drie individuele identieke een fase transformatoren. De drie fasen transformator kan op een enkele kern worden gebouwd. De werking ervan is vergelijkbaar met een transformator met een fase, en hij wordt normaal gesproken gebruikt in elektriciteitscentrales.

Hoe kan een scheidingstransformator worden gebruikt voor de elektrische veiligheid

Bij een scheidingstransformator is er geen verbinding tussen de ingang en de uitgang. Dit betekent dat de uitgang “geïsoleerd” is van de ingang en dus daarom de term scheidingstransformator! Het is belangrijk om op te merken dat met een scheidingstransformator een apparaat dat een aardlek kan hebben dat een stroomonderbreker of een zekering zou doen doorslaan, prima werkt. In feite wordt de scheidingstransformator juist om deze reden gebruikt in bepaalde toepassingen waar het plotseling uitschakelen van de stroomtoevoer als gevolg van een aardlek nog grotere gevaren kan veroorzaken (zoals in chemische fabrieken of in operatiekamers). In dergelijke gevallen wordt meestal gezorgd voor bewaking, zodat er bij een eventuele storing alarm wordt geslagen.