Safina fanclub
Image default
Banen en opleidingen

Wat is nou duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren. De essentie van duurzame inzetbaarheid is dat organisaties een omgeving en context creëren waarin werknemers gezond blijven, betrokken zijn en zich kunnen ontwikkelen.

Waarom duurzame inzetbaarheid?

Waarom zou je als bedrijf of publieke organisatie je bezig houden met duurzame inzetbaarheid? Vanuit de werknemer is het logisch. Je wilt een fysiek en mentaal gezond lichaam houden en met plezier naar je werk gaan. Bijvoorbeeld doordat je uitdagend werk hebt en/of leuke collega’s.De redenen van werkgevers om aan duurzame inzetbaarheid te werken ligt in het verlengde hiervan. Een nieuw gekwalificeerd personeelslid vinden met de juiste competenties (daarover later meer) kost enkele maandsalarissen. Als een werknemer door een burn-out of fysieke ongemakken niet kan functioneren, dan kan deze geen werkzaamheden verrichten, maar kost deze werknemer de werkgever wel geld.

Wat is vitaliteitsmanagement?

Wat is vitaliteitsmanagement? Duurzame inzetbaarheid wordt vaak in één zin genoemd met de term vitaliteit.Vaak ligt dit bij de afdelingen HRM en Personeelszaken, maar steeds meer organisaties trekken het breder en maken het thema een strategisch speerpunt. Dit doen zij omdat zij zich realiseren dat het een competitief voordeel kan bieden. Bedrijven richten zich steeds meer op de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers zodat ze langer hun werknemers kunnen blijven binden, boeien en bheouden. Gelukkige werknemers zorgen er ook voor dat er meer werk wordt gedaan en het ziekteverzuim lager is. Hierdoor is het voor een werkgever ook interessant om te investeren in duurzame inzetbaarheid. Door duurzame inzetbaarheid binnen een organisatie te vergroten zorg je voor een organisatie waar mensen graag willen en blijven werken. Het heeft dus meerdere voordelen.