Safina fanclub
Image default
Aanbiedingen

Wat kun je ermee met inclinometers?

Er zijn veel toepassingen voor een inclinometer zoals het meten van verhogingen van trappen of ladders, het bekijken van een gebouw vanuit een verhoogde positie en nog veel meer. Enkele van de belangrijkste kenmerken om te overwegen bij het kopen van een inclinometer zijn: het maximaal aantal assen gemeten de mogelijkheid om hoeken op zowel de verticale als horizontale assen te meten en de mogelijkheid om hoeken te meten over het volledige bereik van het hellende vlak. Voor de gemiddelde consument wordt een inclinometer beschouwd als een goede waarde omdat de meeste klein en goedkoop zijn. Hoewel veel modellen met succes kunnen worden gebruikt met de plankelektronica, kunnen ze ook worden gebruikt met een reeks geavanceerde apparatuur.

 

Twee-assige inclinometer 

Het meest elementaire model is een inclinometer met één as die elevaties in slechts één dimensie meet. De meest voorkomende toepassingen voor modellen met één as zijn in droog terrein, zoals golfbanen of in industriële. Het vermogen om elaties op verschillende hoogten te bepalen, wordt bereikt door het meetapparaat te draaien, hetzij met de klok mee of tegen de klok in. Het voordeel van dit type meetinrichting is het grotere bereik van metingen die kunnen worden verkregen, met een kortere tijd die nodig zijn voor het meetproces. Vanwege het feit dat de rotatiesnelheden variabele zijn, verschaft een inclinometer met een motor die handmatig kan worden gemanipuleerd, ook een grotere maatstaf voor hoogte-nauwkeurigheid dan standaardmodellen.

 

Dualband inclinometer 

Meervoudige banden van hoogte kunnen gelijktijdig worden gemeten met het gebruik van een inclinometer met meerdere banden. Dit is echter niet hetzelfde als een inclinistisch instrument, omdat een multiband instrument twee onafhankelijke meetbereiken van neigingen gebruikt om de hoogte van een enkel punt te bepalen. Multibandand apparaten vereisen handmatige besturing, die een nadeel kan blijken te zijn voor sommige toepassingen. Een inclinometer met één band kan nauwkeuriger meetresultaten bereiken en is vaak het voorkeurstype van het instrument.

 

Horizontaal tracking 

Een hellend object kan worden gemeten met behulp van de horizontale volgmethode, waarbij de computer een getraceerde lijn van het centrum van de helling naar de gerichte locatie weergeeft. Deze methode bepaalt een elliptische positie van een object met betrekking tot de horizon en markeer de locatie waar de getraceerde lijn de horizontale assen van het computerscherm doorkruist. Om deze reden wordt de horizontale trackingtechniek vaak gebruikt voor terrestrische enquêtes.

 

Verticaal volgen 

Een andere variatie van de horizontale trackingtechniek is de verticale tracking, waarbij de computer een getraceerde lijn van het midden van het hellende oppervlak naar de top toont. Bij het meten van verticale hellingen wordt een digitaal elevatiemodel (dam) gebruikt om de exacte verticale helling van een object met betrekking tot het terrein te bepalen. De APEX wordt vervolgens gemarkeerd, terwijl het gegevenspunt is ingesteld in het CAD-softwareprogramma, zodat het resulterende profiel nauwkeurig wordt bepaald. Omdat het gemakkelijker is om de top van een verticale helling te identificeren, wordt de verticale trackingtechniek vaak gebruikt voor toepassingen voor landmetingen.

 

https://www.tsb-bescom.nl/

Gerelateerde artikelen

Welke iMac scoor jij?

Wat is natuurlijke cosmetica?

Voetbaltafels voor op kantoor