Safina fanclub
Image default
Zakelijke dienstverlening

Werk veilig met een hoogwerker

Een hoogwerker is ontzettend handig om klussen op hoogte uit te voeren. Maar het is een grote machine, die misschien wel gebruiksvriendelijk is, maar je moet wel weten hoe een hoogwerker werkt. Omdat je de hoogte in gaat is het belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden om zo veilig mogelijk de hoogwerker te gebruiken. Dat wordt toegelicht in dit blog.

Houd rekening met ondergrond

Hoogwerkers voor zachte ondergronden moeten heel stabiel zijn. Als een hoogwerker helemaal uitgeklapt is, is er meer kans op kantelgevaar. Kanteling willen we natuurlijk met zijn allen voorkomen. Hoogwerkers die geschikt zijn voor zachte ondergronden, hebben vaak naast wielen ook andere eigenschappen voor een optimale stabilisatie. Zoals steunpalen en stempelplaten waarmee je de gronddrukverdeling optimaal kunt krijgen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of je op een gelijke vloer werkt of dat er verschil in hoogte is door bijvoorbeeld een stoep waar je deels op moet staan. Een hoogwerker kun je soms ook elektrisch stabiliseren en de luxe varianten doen dat automatisch.

Houd het weerbericht in de gaten

Houd het weerbericht goed in de gaten, voor je met een hoogwerker aan de slag gaat. Je mag namelijk nooit op hoogte werken als het te hard waait. Het waait te hard als het windkracht zes is. Daarnaast moet de grond nog stevig genoeg zijn. Is het té drassig, dan is de kans te groot dat je wegzakt en uiteindelijk kantelt.

Hoogwerker certificaat

Wist je dat je ook een hoogwerker certificaat moet behalen? De Arbo-wet eist dat werkgevers kunnen aantonen dat hun personeel voldoende opgeleid is in het veilig werken met een hoogwerker. De verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever. Gebeurt er een ongeval, dan moet hij of zij kunnen aantonen bij de verzekering dat het personeel wel voldoende opgeleid was.

Een hoogwerker huren via Hoogwerkt

Je kunt een hoogwerker huren, ook als je geen certificaat hebt. Een professionele verhuurder zal je dan ook uitleggen hoe een hoogwerker werkt. Bijvoorbeeld Hoogwerkt. Hoogwerkt is lid van de IPAF en legt ook uitvoerig uit hoe een machine werkt en noemt de eventuele risico’s. Via Hoogwerkt. kun je per uur hoogwerkers huren. Ze leveren uitsluitend aan bedrijven. Hun streven is om de huurkosten zo laag mogelijk te houden, net als de CO2 uitstoot.

https://www.hoogwerkt.nl/