Safina fanclub
Image default
Beauty en verzorging

Ergonomie op het werk: 5 tips voor een gezonde en productieve werkomgeving

Bij ergonomisch werken denken we vaak over de problemen die je ermee kunt voorkomen. Maar ergonomisch werken is meer dan dat; jij en je team kunnen gewoon beter presteren, of dat nu op kantoor is, in de operatiekamer of ergens anders.  Je hoeft je geen zorgen meer te maken over klachten door een slechte werkplek, maar je kunt je helemaal richten op je werk. Op die manier zullen er minder ziekmeldingen en minder klachten zijn op lange termijn, waardoor iedereen efficiënter en beter werkt. Jij bent tevreden, je team is tevreden en iedereen die met jullie te maken heeft ook.

Zorg voor een goede werkhouding

Het begint met hoe je zit. Het is belangrijk dat iedereen leert hoe je goed en comfortabel zit tijdens het werk. Door je stoel en bureau goed af te stellen, kun je zorgen dat je lekker zit met een rechte rug en ontspannen schouders. Zo voorkom je pijn en klachten. Dit geldt ook voor 

Neem regelmatig pauzes

Het is superbelangrijk om af en toe pauze te nemen, zeker als je veel zit. Die pauzes zorgen ervoor dat je spieren niet vastzitten en je bloed lekker blijft stromen. Dus, sta even op, rek je uit en loop een beetje rond. Zo blijf je soepel, word je minder snel moe en kun je je beter concentreren en blijf je lekker bezig.

Gebruik ergonomische producten

Koop spullen die goed zijn voor je houding, zoals een bureau dat je hoger en lager kan zetten, een comfortabele stoel, en een toetsenbord en muis die fijn zijn voor je handen. Deze dingen zijn gemaakt om je te helpen lekker te werken zonder pijn. Met een bureau dat je kunt verstellen, kun je zitten en staan afwisselen. Dit is supergoed voor je gezondheid en je kunt zo meer gedaan krijgen. Maar ergonomie gaat verder dan het kantoor. In het ziekenhuis moeten de dokters ergonomische operatietafels kopen. Het is namelijk belangrijk dat chirurgen, het personeel in de operatiekamer en de patiënten goed en comfortabel kunnen werken en behandeld worden.

Luister naar je lichaam

Luister goed naar je lichaam. Als je pijn of ongemak voelt, is dat een teken dat er iets niet goed gaat met hoe je zit of werkt. Negeer die kleine signalen niet, want ze kunnen betekenen dat je werkhouding niet oké is. Neem even de tijd om uit te zoeken waar die pijn vandaan komt en doe er iets aan als dat nodig is.

Stimuleer een gezonde werkcultuur

Je wilt een werksfeer waarin iedereen zich goed voelt. Stimuleer je team om vrijuit te spreken over lichamelijke klachten of problemen op het werk. Biedt hulp en tools aan die helpen bij een goede werkhouding, zoals trainingen en workshops over ergonomie. Als je een gezonde werkomgeving creëert, voelt iedereen zich gesteund en zijn ze eerder geneigd om gezond te werken.