Safina fanclub
Image default
Dieren

Lees hier alles over mieren

De mier is een klein diertje dat valt onder de insecten. Net als vele andere insecten heeft een mier zes poten en bestaat zijn lichaam uit drie verschillende “bolletjes”, of wel het hoofd, het middenstuk en de kond. Je hebt vele soorten mieren, wel honderden verschillende soorten mieren. Sommige groter dan de ander. Echter, alle mieren hebben een ding gemeen, ze zijn de sterkste dieren op aarden in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Een mier kan namelijk meer dan vijftig keer zijn eigen gewicht optillen, dit is erg knap als je kijkt naar hoe klein en breekbaar ze zijn. Een ander dier kan namelijk makkelijk een mier pletten door er op te staan.

Mieren leven in kolonies, sommige in het bos en andere onder een zandvlakte. Als een kolonie mieren al lang op een bepaalde plek woont, kan de kolonie soms een berg boven de grond worden van bijna een meter groot. Mieren werken door de tijd heen samen om kleine takjes, blaadjes, zaadjes en al die dingen te verzamelen om hun kolonie nog groter en steviger te maken. De berg die ze dan creëren heet een mieren hoop. Naast dat een kolonie soms een groot deel boven de grond heeft, heeft de kolonie vaak ook nog een meterslange gangen doolhof onder de grond. Soms zie je twee of meerdere mieren hopen in dezelfde omgeving, vaak zijn deze dan van dezelfde kolonie en verbonden met meerdere tunnels en gangen onder de grond door. Af en toe zie je ook een lijn mieren boven de grond lopen, die heet een mieren snelweg. Een mier gaat amper van de mieren snelweg af, tenzij de mier opzoek is naar voedsel.

In een kolonie hebben alle mieren een taak, deze is vanaf hun geboorte al bekend. De grootste en sterkste mieren zijn wachters, deze mieren zie je vaak buiten de kolonie om de omgeving te bewaren en om andere mieren te waarschuwen. Daarnaast heb je de normale vrouwtjes mieren, deze zijn wat kleiner dan de wachters en helpen met het bouwen van het nest, voorzien de kolonie van eten en verzorgen de larven. De larven worden allemaal gebaard door de koningin, deze zit diep onder de grond in een van de hollen aan het einde van een lange gang. De koningin legt soms wel duizenden eitjes tegelijk. Als laatste heb je nog alle mannetjes mieren. De mannetjes mieren worden geboren met vleugels en vliegen het nest uit wanneer ze oud genoeg zijn, dan gaan ze opzoek naar aan koningin om mee te paren.  

Meer weten? Ga naar mierenhuis.nl