Safina fanclub
Image default
Mode en Kleding

Waarom slow fasion gaan dragen?

Slow fashion is de wijdverspreide reactie op fast fashion. Het is attent, opzettelijk en holistisch. Het is ook een argument om op de rem te gaan staan bij overmatige productie, overcompliceerde toeleveringsketens en hersenloze consumptie. De term werd bedacht door Kate Fletcher, professor in duurzaamheid, design en mode aan het Centre for Sustainable Fashion van de University of the Arts in Londen, nadat de slow food-beweging populair werd.

Terwijl langzame, ethische en duurzame mode allemaal inspanningen beschrijven die gericht zijn op een ambitieus doel: onze relatie met kleding-arme mode combineert de praktijken van een merk met de winkelgewoontes van een klant. De beweging werkt aan het creëren van een industrie die de planeet en alle mensen ten goede komt. In een perfecte wereld zou mode alleen maar traag zijn, maar we zijn er nog niet.

MERKEN DIE KLEDING MAKEN DIE GEMAAKT IS OM LANG MEE TE GAAN
Snelle modebedrijven spuwen bijna elke week nieuwe collecties op de verkoopvloer. In het rapport van de Pulse of the Fashion Industry van 2018 staat dat minder dan één procent van alle kledingmaterialen wordt gerecycled tot nieuwe kledingstukken. Het vat samen dat “een groot deel van de huidige productie niet ontworpen is voor een lange levensduur of voor recycling, maar voor korte levenscycli om consumenten aan te moedigen opnieuw te kopen”.

Slow fashion draait dit model op zijn kop. Met langzamere productieschema’s, kleine batchcollecties en zero waste designs, proberen langzame modemerken het textielafval dat onze stortplaatsen verstoppen te verminderen. In plaats van trends na te jagen, maken deze bedrijven gebruik van duurzame stijlen met gelaagde opties en creëren ze stukken die klassiek en veelzijdig zijn. Dit geeft klanten de mogelijkheid om kledingstukken een leven lang te bewaren.

Wil jij ook duurzame kleding kopen? Bekijk de fair fashion van ADUH en stap ook over op verantwoorde kleding en een betere wereld!