Safina fanclub
Image default
Vervoer en transport

Kiezen welke spoormodelspoorschaal voor je lay-out

Wanneer je op zoek bent naar de juiste modelspoorschaal voor je lay-out, moet je beslissen welk type spoor je wilt gebruiken. In het VK moet je zich bijvoorbeeld houden aan de standaardschaal van 7 mm tot 1ft of N-meter. In de VS moet je kiezen voor de schaal van 1: 32, terwijl je in Europa moet kiezen voor de meer realistische en grotere schaal van 9: 30 mm tot 1 ft. Dan is er nog de Tuinmeter, die meer ruimte heeft voor gebouwen en grotere auto’s.

 

Zodra je een schaal hebt bepaald, moet je beslissen over de spoorbreedte van het modelspoor. In het Verenigd Koninkrijk wordt de term ‘spoorbreedte’ gebruikt om de afstand tussen de rails te beschrijven. Ho-schaaltreinen staan bijvoorbeeld 2 mm uit elkaar. OO-spoortreinen staan 4 mm uit elkaar. Dan is er de G-schaal, een combinatie van N- en HO-schalen. Hoewel het misschien verwarrend lijkt, is HO het populairst en wordt het het meest gebruikt onder modelspoorliefhebbers.

De Double O Gauge Association is een non-profitorganisatie die normen stelt voor modelspoorproductie. De organisatie helpt modelspoorhobbyisten bij het bouwen van schalen die het echte leven nabootsen. In feite zijn er momenteel bijna 20.000 HO-modellen in gebruik. Er zijn ook duizenden HO-schaal modelspoorbanen beschikbaar op de markt. Door deze richtlijnen te volgen, kunt je erop vertrouwen dat je lay-out volgens een hoge standaard wordt gebouwd. Je hebt in een mum van tijd een treinbaanbaan.

De meest populaire schaal om te gebruiken voor een modelspoorbaan is de 00-schaal, die het meest voorkomt en betaalbaar is. Het is ook een populaire schaal, met relatief goedkope locomotieven en spoor. Hierdoor zijn 00-schaal spoor en locomotieven direct beschikbaar op de tweedehands markt. Treinen op N-schaal zijn echter veel duurder en er is een grote lay-out nodig om hun volledige potentieel volledig te waarderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat locomotieven en treinen op schaal 00 beschikbaar zijn voor tweedehands.

Er zijn drie verschillende schalen voor een modelspoorbaan. HO is de meest voorkomende, maar het is de moeite waard eraan te denken dat een kleinere schaal beter geschikt is voor een kleine ruimte. In het Verenigd Koninkrijk zijn de treinen op N-schaal meestal kleiner dan de treinen op HO-schaal en zijn ze realistischer in termen van grootte. Over het algemeen kunt je een spoor vinden voor een spoorweglay-out die een paar centimeter langer is dan een voet of twee.

Hoewel modellen op 00 schaal de meest voorkomende zijn, zijn de verschillende soorten modelspoorschalen niet altijd compatibel. Er zijn verschillen in de grootte van de sporen en het aantal gebouwen. In het Verenigd Koninkrijk wordt 00-schaal het meest gebruikt en het is het goedkoopst om te kopen en te onderhouden. Maar het is belangrijk om te onthouden dat je voldoende ruimte in je modeltreinlay-out moet hebben om deze goed te laten werken.

Bekijk ook onze modeltreinbanen blog