Safina fanclub
Image default
Eten en drinken

Voedingsstoffen van de Paarse Zoete Aardappel

Een gepofte aardappel beleggen met verse tomaten en een beetje basilicum klinkt heerlijk. De meeste overheerlijke gerechten worden gemaakt met aardappelen. Vastkokende aardappelen zijn het populairst over de hele wereld, maar dit betekent niet dat andere soorten minder waarde hebben. Elke aardappel heeft zijn eigen kenmerken. Onder vastkokende aardappel kun je kiezen uit een gele Inca Gold, rode aardappel, witte en paarse zoete aardappel of een andere wasachtige variëteit. Paarse zoete aardappelen zijn erfstuk aardappelen met een grijs blauwe tot paarse schil en inktblauw vruchtvlees. Ze zijn delicaat van smaak. In dit artikel zullen enkele voedingsstoffen van paarse zoete aardappel worden gedeeld. 

Weinig voedingsstoffen van paarse zoete aardappel

Paarse of blauwe aardappelen bevatten een grote hoeveelheid vitamine C, vezels en kalium. Bovendien hebben ze een lage glycemische index, dit is goed voor een diabetes dieet. Hieronder staan ​​enkele voedingsstoffen van paarse zoete aardappel met details die u helpen de impact op de gezondheid te begrijpen.

Laag in zetmeel

De paarse zoete aardappel heeft een medium schil met een aardse smaak en levendige kleur. De meest geschikte bereidingswijze is stomen, bakken, braden, ook is het een goede aardappel om te gebruiken in de magetron of in salades. De aardappel bevat weinig zetmeel. Onder de paarse zoete vallen verschillende soorten, zo heb je de blauwe aardappel, deze is droog en goed voor roosteren. Daarnaast is er de paarse Viking, deze aardappel is zeer geschikt voor het maken van puree.

Voedingswaarden

Net als andere aardappelen heeft paarse zoete aardappel een bepaalde voedingswaarde. Elke aardappelsoort heeft een ander mineraalgehalte vanwege de grond waarin de aardappel wordt verbouwd. De voedingsstoffen van een aardappel zit niet alleen in de schil, maar ook de helft van de voedingsstoffen zit in het vlees. Volgens voedingsdeskundige heeft een paarse en blauwe aardappel 87 calorieën, 2 gram eiwit, 20 gram koolhydraten, 3,3 gram vezels, 2% ijzer van de dagelijkse waarde (DV), 21% koper, 18% vitamine B6, 14% vitamine C, 8% kalium, minder dan gram vet. Bovendien zijn ze van nature natriumarm.

Goed voor bloedsuiker

De glycemische index (GI) bepaalt welk voedsel de bloedsuikerspiegel verhoogt. Het bereik van GI is van 0 tot 100. Als GI groter is dan 70, wordt dit als hoger beschouwd. Volgens onderzoek heeft paarse zoete aardappel 77 GI. Koken levert de laagste GI op van 40 tot 50. Wanneer u de aardappel frituurt dan stijgt de GI naar het bereik van 70 tot 80. Alle leden van de aardappelfamilie Solanum tuberosum hebben invloed op de bloedsuikerspiegel omdat ze koolhydraten bevatten. Door de hoge concentratie aan polyfenol-plantenstoffen in paarse aardappelen, minimaliseert u de invloed op de bloedsuikerspiegel. Deze verbindingen verminderen de opname van zetmeel en verbeteren de bloedsuikerspiegel.

Gevolgtrekking

Paarse zoete aardappel frietjes, gebakken paarse frietjes, paarse zoete aardappelbroodjes, aardappelpuree, taart, aardappelsoep en nog veel meer. De kleur van de paarse aardappel is natuurlijk paars. Deze kleur is te danken aan de antioxidant “anthocyanine”, die ook verantwoordelijk is voor de rode kool, rode wijn en paarse bloemkool. Bovenstaande voedingsstoffen van paarse aardappelen geven aan hoe gezond ze zijn.